Liten information om
Ros- och
Ringblominfusion/-dekokt

 

 

          

 

 

Rosor

 

Det finns flera olika sorter av rosor som lämpar sig till kosmetik, jag använder Rosa gallica typiskt är att gallica behåller lukten och t.o.m. luktar mer efter torkning. Den kallas också för apotekar ros och har djuprosa, halvfyllda blommor.

Rosa gallica växer och odlas på många håll på jorden t.ex. I Europa växer den vild i södra och mellersta delarna. För parfymändamål odlas varieteter av Rosa gallica i bl.a. Ryssland och Frankrike. I Nordafrika odlas den för parfymeri i bl.a. Egypten och Tunisien och i Asien växer den vild i väster.

 

Rosendoft förekommer i tre olika varianter:

Rosendekokt - utdrag med kokande vatten.
Roseninfusion - utdrag med hett vatten.
Rosenolja - utdrag med olja.

 

Vattnet och värmen drar ut vattenlösliga ämnen som garvämnen och vattenlösliga färgämnen.

Rosenvatten kan användas istället för vatten i alla slags hudvårdsmedel. Det har fördelen att vara destillerade och behöver därför inget eller endast lite konserveringsmedel. Doftämnena förflyktigas lätt vid värme, så vattnet ska inte värmas i onödan. Det är svalkande och rekommenderas ofta till
ögonkompresser på svullna, röda och inflammerade ögon.
Som rengöringsmedel kan rosenvatten användas som
ansiktsvatten som det är eller blandas med hudvårdande tillsatser som aloesaft, silkesprotein.

 

Konservering är bra eftersom jäst och mögelsporer trivs i allt som innehåller vatten. Det går utmärkt att använda vanligt natriumbikarbonat. Vill man bevara färgen på rosenvattnet kan man istället tillsätta lite flytande atamon som innehåller natriumbensoat och mjölksyra. Mjölksyra är inte ett konserveringsmedel i sig men är ett surt ämne som ger en gulare ton, används ett alkaliskt ämne ger det en blåare färgton. Många recept rekommenderar borax men det går utmärkt att ersätta med samma mängd natriumbikarbonat

 

Vattenbaserade produkter som rosenvatten är olösliga i vegetabiliska och eteriska oljor; blandningen skiktar sig och måste skakas före användning. För att kunna blanda fett och vattenbaserade produkter kan man tillsätta en VE-emulgator i fettfasen och MF-emulgator i vattenfasen. Både MF-emulgator och VE-emulgator är naturligt a emulgeringsmedel. VE-emulgator är framställt av vegetabilisk olja och MF-emulgator av mjölk- och stearinsyta.
Rosenvatten kan obehindrat blandas med
vatten, glycerin och alkohol.


Ringblommor

 

Ringblommor har använts sedan medeltiden som sårsalva. Då blandades ringblommorna i ister till en läkande salva. Använder man infusion från riktiga blommor i stället för industritillverkat ringblomsextrakt, som bara ger färg, har ringblomssalva en bevisad effekt.

 

  • Den hjälper sår att läka snabbare och utan ärrbildning - allt från små hudsprickor och såriga bröstvårtor till svårläkta och kroniska sår som liggsår och bensår.
  • Tar ner svullnader i varbölder och bulor och blåmärken.
  • Dessutom lugnar den nybildad och känslig hy, röda barnstjärtar, insektsbett, solsveda och brännskador, frostskador, torr och kliande hud t.ex. eksem och på psoriasis.

 

För övrigt är löslighet och konservering detsamma som för rosenvatten. Men det finns en liten ökad risk för allergiska reaktioner av ringblomma jämfört med ros.


Konserveringsmedel

Konservering är nödvändigt om infusionen ska sparas längre än några dagar - en vecka. Förslag:

·        Alkohol: Av vodka (40 %) krävs rätt stor mängd för att alkoholen ska fungera konserverande (en tredjedel av volymen). Gör i så fall ett kallt vodkautdrag samtidigt som det varma vattenutdraget, så blir det en kombinerad infusion - tinktur med både vattenlösliga och alkohollösliga ämnen, inklusive lite eterisk rosenolja.

·        Konserveringsmedel för livsmedel går bra, som natriumbensoat (runt 1 %), bensoesyra (0,2 %), torrt Atamon = mest natriumbensoat med bensoesyra (0,5 %), flytande Atamon = natriumbensoat och mjölksyra (1 %).

·        Surt - citronsaft, vassla, vinäger, citronsyra, mjölksyra - konserverar inte på allvar men fördröjer försämring och bibehåller den röda färgen.

·        Heltäckande parabenblandning (1 % = 20 droppar per dl).

·        Bensoetinktur (3 %): Här är det inte den lilla mängden alkohol som konserverar utan bensoehartsen. Tillsätts som när man gör jungfrumjölk.

·        E-vitamin kan tillsättas med ca 1 %. Det hindrar oljor och fetter från att härskna eftersom det är ett antioxidant. Samtidigt hjälper E-vitaminet vid hudskador, bristningar, sår och ärr.

 

OBS.

Det är alltid bra att förvara salvor och krämer i kylskåp om man har möjlighet till det, även om man har konserverat dom.